Daarom een apenstaartje

1972, Cambridge – Massachussets. Ray Tomlinson, een programmeur, zit achter zijn bureau waarop 2 computers staan. Met een hele reeks commands en door het uiteindelijke gebruik van het @ teken tussen de naam en de computer (naam@computer) verstuurd hij de eerste email ter wereld. Tomlinson werkte apart aan zijn email project als side-hustle, het was dus geen onderdeel van zijn echte werkzaamheden en zijn werkgever zag er dan ook niet veel in. Zelf zag hij de waarde er wel van in, hoewel hij zich nooit kunnen indenken dat het zo belangrijk zou worden. De keuze van het @-teken (het Apenstaartje) kwam bij toeval; het werd toen nog nergens voor gebruikt. En dat is sindsdien compleet veranderd.

Skippen we door naar 1978

Nog lang voordat er zoiets was als de AVG of CAN-SPAM wet, en het email kanaal nog onbevlekt was. Een mooie wereld waarbij iedereen nog ‘inbox-zero’ was. Zes jaar na conceptie kwam daar ineens verandering in. Ontmoet Gary Thuerk, de allereerste “email marketeer” of misschien wel spammer. Als marketeer zocht Gary namelijk een manier om een nieuw product aan te kondigen zonder veel geld kwijt te zijn aan print- en productiekosten. Hij kwam toen op het briljante idee om iedereen op het toenmalige ARPANET (voorganger van het internet) een emailtje te sturen. Hij brak daarmee onbedoeld bijna het hele netwerk. Computers bevatte toen slechts enkele kilobytes aan opslag, en een enkele email zorgde ervoor dat er al snel geen ruimte meer over was. De admins van het ARPANET netwerk gaven hem een tik op de vingers en waarschuwde dat als hij dit nogmaals deed, zijn toegang ontnomen zou worden.

En door naar 1993

De echte ontwikkeling van email als marketingmiddel begint in 1993, met de uitvinding van webmail. Deze uitvinding had 2 belangrijke gevolgen namelijk, 1) iedereen met een browser kreeg toegang tot een email provider zoals yahoo of hotmail en 2) emails konden worden opgemaakt in HTML. De mogelijkheid om via HTML emails op te maken met o.a. plaatjes is niet alleen leuk, maar is juist voor email marketing heel belangrijk geweest. Want hoe weet een programma zoals Mailchimp dat ontvanger Pietje wel jouw email opent en ontvanger Marietje niet? Dat komt door een tracking pixel, wat niets anders is dan een 1*1 pixel plaatje. Op het moment dat de ontvanger dit plaatje laadt, krijgt het verzendprogramma een signaal dat een email geopend is.

En nog steeds in 2019

Sindsdien is email als kanaal enorm gegroeid als een van de belangrijkste marketingmiddelen die bedrijven kunnen inzetten. Omdat email nagenoeg tegelijkertijd is ontwikkeld als het internet, is het moeilijk in te denken dat het ooit zal verdwijnen. De ‘ROI’ van email is nog altijd indrukwekkend hoog, namelijk 3800% ofwel 38euro voor elke euro die je investeert. Ben je op zoek naar email marketing trends 2019, email marketing voorbeelden of naar een case study waarin een email marketing strategie van A tot Z wordt geanalyseerd? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Neem eens een kijkje bij onze artikelen voor meer informatie.